SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bcaa sila

Czy chodziło Ci o: "bcaa siła"?

  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7128 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Hadi Choopan to nowy Mr. Olympia. Jego droga do wymarzonego celu nie była łatwa. Wciąż nie może uwierzyć w to, że po 23 latach ciężkiej pracy nad swoim ciałem zdobył upragniony tytuł mistrza. W opisie pod zdjęciem na Instagramie napisał chwytające za serce słowa, a zwycięstwo zadedykował kobietom z Iranu.  „Po 23 latach bólu, cierpienia, smutku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2161 Data: 2022-12-22 11:55:19
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4743 Data: 2019-12-31 08:31:00
  • Fakty i mity dotyczące: “zakwasów”

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    „Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8017 Data: 2017-07-30 08:02:00
  • Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6502 Data: 2019-06-23 09:43:02
  • Siła mięśniowa jest nierozłącznym elementem budowania sportowej formy. Mezocykle treningowe ukierunkowane na budowanie siły mają za zadanie podnieść efektywność pracy mięśnia, co przekłada się na większą stymulację hipertrofii. Trenowanie więc pod kątem siły nie tylko stymuluje układ nerwowy, ale jest również okazją na to, aby złapać dodatkową [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11075 Data: 2018-12-03 09:56:40
  • Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13985 Data: 2018-12-18 09:12:28
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7217 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20803 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26407 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70912 Data: 2018-08-22 06:14:50